RSS

Psihologie Jungiana: Scurta introducere in interpretarea psihologica a viselor: 12 Simboluri comune intalnite in vise

02 ian.

vise jung

“Visul este precum o usa ascunsa catre cele mai profunde si secrete cotloane ale sufletului, deschizandu-se in acea noapte cosmica care era psihicul, inaintea unei constiinte egotice si care va ramane spirit indiferent de cat de mult s-ar extinde mintea egotica.” – Carl Jung

Visurile ne ofera posibilitatea de a privi in adancul subconstientului nostru si ne permit o intelegere mai profunda a psihologiei si transaformarilor noastre, manifestate in timpul vietii. Mult din studiul stiintific cu privire la interpretarea stiintifica a mesajelor care ne apar in vise i se datoreaza lui Carl Gustav Jung, cel care a pus bazele in acest domeniu al psihologiei. Jung credea ca visele sunt compuse din simboluri care se revarsa din mintea subconstienta sub forma visului.

Interpretarea viselor iti poate oferi o perspectiva mai adancita asupra propriului sine. Mai jos sunt 12 dintre cele mai comune manifestari ale visului. Totusi, trebuie sa fim constienti ca nu putem sa desprindem orice simbol, de visator si ca interpretarea unui vis trebuie sa aiba in vedere numeroasele aspecte ale vietii celui care viseaza.

 • „Nici un simbol nu poate fi separat de individul care il viseaza si nu exista o reteta predefinita de interpretare a unui vis” – Carl Jung in „Omul si Simbolurile sale”

1. A visa ca esti urmarit – A nu da atentie cuvenita unei probleme

Rememoram adesea vise in care se facea ca suntem uramriti, vise in care ne simteam infricosati si anxiosi. In general, astfel de vise incearca sa iti atraga atentia asupra faptului ca fugi de ceva. Mintea iti da un hint in legatura cu faptul ca trebuie sa iti indrepti atentia catre ceva si nu sa fugi.

2. Oameni in vis – Caracteristici ale sinelui

Aparitia foarte clara a unor personaje in visele tale inseamna de fapt o reprezentare a unor diverse aspecte ale Sinelui. Aceasta poate da idei celui care viseaza cu privire la anumite nevoi emotionale care au nevoie de mai multa atentie. Daca visezi anumiti oameni, inseamna un indice cu privire la anumite aspecte interpersonale asupra carora trebuie sa te focusezi si sa le gasesti o rezolvare in viata de zi cu zi.

3. Casa in vis – Mintea visatorului

Exista mai multe straturi ale constiintei care compromit mintea. Intr-un vis, o casa inseamna reprezentarea mintii vizatorului, cu diverse camere, care reflecta diverse aspecte ale psihicului. De exemplu, un subsol poate sa simbolizeze ceva ce ai neglijat sau ceva ce nu este in mod deplin constientizat de catre visator in viata de zi cu zi. Dormitoarele pot sa simbolizeze ganduri intime, sentimente si amintiri. Diverse activitati desfasurate in casa simbolizeaza modul cum visatorul utilizeaza structura mintii ca sa obtina si sa interpreteze informatiile.

4. Mancarea in vis – Cunostinte

In lumea fizica, mancarea ne hraneste si ne energizeaza corpurile. In lumea visului, mancarea este o reprezentare a ingrijirii mintii noastre pe care o hranim cu mai multa cunoastere. Sa visezi mancare poate fi interpretat si ca mintii ii este „foame” de noi intelesuri si dezvoltare intelectuala.

5. Scoala in vis – Invatarea

Cand o scoala sau o sala de clasa ne apar in vis, sau apar vise cu privire la diverse aspecte ale invatarii, cum ar fi faptul ca dai un test inseamna ca viata noastra este marcata de un proces intens de invatare spirituala. Inseamna ca trebuie sa inveti ceva dintr-o situatie trecuta sau prezenta sau ca trebuie sa iti faci o auto-examinare serioasa a sinelui.

6. Nuditatea in vis – Onestitate si deschidere

Cand cineva iti apare gol in vis inseamna ca numite aspecte sau emotii ale vistorului sunt exprimate deschis, fara limitare, chiar pana in punctul in care visatorul se simte expus sau vulnerabil.

 1. Sexul in vis – Expresia sexualitatii, Unificarea, Creatia

Cand cineva viseaza un contact sexual, poate semnifica unificarea unor dorinte neconstientizate cu emotii si trairi constientizate. Sa visezi ca te afli intr-un act sexual inseamna de asemenea crearea unei noi relatii intime cu o anumita persoana sau chiar cu tine insuti. De multe ori, a visa ca faci sex cu cineva inseamna chiar exprimarea simbolica a unor dorinte intense.

 1. Vehiculele in vis – A oferi sau a primi experienta

Daca visam vehicule, aceastea simbolizeaza unelte de intelegere a evenimentelor pe care le experimentam in viata de zi cu zi. Cat de mult control avem asupra evenimentelor? Cat de mult control avem asupra durumului vietii, pe care intalnim diverse obstacole.

Marimea si tipul vehicolului indica diverse mesaje. De exemplu, un vehicul mare simbolizeaza mediul care faciliteaza experimentarea unor experiente, senzatii – cum ar fi cadrul companiei unde lucrezi sau biserica. O ambulanta poate sa semnifice nevoia de vindecare si de salvare si o maisna a politiei nevoia de mai multa disciplina.

9. Bebelusul in vis – Ceva nou

Sa visezi un bebelus simbolizeaza o noua idee sau o situatie din viata de zi cu zi care faciliteaza evolutia cu privire la diverse aspecte ale constiintei.

 1. Moartea in vis – Schimbare

In limbajul mintii, moartea simbolizeaza de obicei trecerea de la o stare a fiintarii la o alta. Chiar daca majoritatea ar putea percepe moartea in vis ca pe ceva inspaimantator sau negativ, de obicei astfel de vise sunt corelate cu schimbari dramatice sau tranzitii care se petrec in viata visatorului.

 1. Animale – Obiceiurile visatorului

Considerand faptul ca functionarea animalelor este bazata mai mutl pe instincte, prezenta animalelor in viata noastra sunt o reprezentare a obiceiurilor visatorului. Sa visezi animale poate fi de ajutor pentru a gasi intelesuri patternurilor tale de zi cu zi dar si cu privire la cele mai ascunse dorinte ale tale. Tipul animalului este din nou foarte important, ce face si habitatul sau, toate aceste aspcte pot influenta mesajul care este comunicat de catre mintea inconstienta.

 1. Caderea in vis – Intoarcerea la starea de control/ Trezirea la Constiinta

In general, daca visezi ca te afli in cadere, in timpul visului tau, aceasta simbolizeaza intoarcerea la starea de constiinta. De cele mai multe ori, in timpul caderii, visatorul nu ajunge sa atinga un final ci se va trezi inainte sa ajunga „jos”. Exista si o alta interpretare a caderii in vis – aceea ca in viata de zi cu zi nu ne-am simti in deplin control asupra unei situatii sau ne este frica sa renuntam la ceva.

sursa: http://www.garbo.ro/

 
2 comentarii

Scris de pe 00000001pm 017000000pm, PM1000000Vineri în Cercetari

 

2 răspunsuri la „Psihologie Jungiana: Scurta introducere in interpretarea psihologica a viselor: 12 Simboluri comune intalnite in vise

 1. Manea Nicolae

  00000001am 011000000am, AM1000000Vineri at 10:11 am

  Sint in tratamentul d-nei psihoterapeut de peste 10 ani, datorita unei depresii manifestate prin agorafobie si atacuri de panica; pina anul trecut am mers numai cu xanax si xeroxat; acum mu nai iau pastile, d-na doctor m-a convins; nu sunt refacuta dupa acti 10 ani dar merg spre bine; Sunt multi 10 ani in afectiunea mea?

   
  • psih.lauramaria_cojocaru

   00000001am 043000000am, AM1000000Vineri at 10:43 am

   Atata timp cat lucrurile merg spre bine, acesta este singurul lucru important 🙂 success in continuare si sanatate!

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: