RSS

Furnici şi Albine – Părţi ale unui Întreg

26 dec.

furnicaaa1

de Madisyn Taylor

Furnicile şi albinele constituie o sursă de inspiraţie, prin modul de a vieţui armonios, în sânul comunităţii şi de a activa, pentru binele comun.mag8_albina

Atunci când zărim reprezentante ale furnicilor sau ale albinelor, prin lume, nu surprindem, de obicei, decât un membru al comunităţii lor; însă această prezenţă singulară dezminte realitatea situaţiei lor. Mai mult decât în cazul altor specii, fiecare furnică şi fiecare albină constituie o parte a unui întreg. Nu le este cu putinţă să supravieţuiască, în mod individual; ele supravieţuiesc în calitate de membri – părţi constitutive ale unui grup, iar supravieţuirea grupului este obiectivul implicit al fiecărei existenţe individuale. În ceea ce le priveşte, în exteriorul grupului nu există nici măcar noţiunea de viaţă; prin urmare, a recurge la cuvântul „individ” este impropriu şi ne poate induce în eroare. Pe de altă parte, fiinţele umane preţuiesc individualitatea şi adesea asociază, în mod negativ, furnicile şi albinele, cu lipsa de independenţă. Şi totuşi, dacă privim îndeaproape aceste uluitoare făpturi, putem învăţa lecţii valoroase, cu privire la roadele pe care le putem culege şi obiectivele pe care le putem atinge, atunci când ne reunim, pentru Binele suprem.

Majoritatea furnicilor şi albinelor deţin roluri bine precizate, în cadrul comunităţii lor, dintre care unele sunt prestabilite, pe cale biologică; iar aceste mici şi minunate făpturi sunt active, dinamice, în limitele rolurilor specifice, fără a se plânge şi fără a-şi dori să fie altceva decât ceea ce sunt. Astfel, ele simbolizează cunoaşterea de sine şi smerenia. Totodată, ele manifestă capacitatea de a-şi oferi serviciile cu altruism, întrucât lucrează pentru binele comun. În multe feluri, ele sunt aidoma celulelor specifice ale trupului, care trăiesc, sunt active şi apoi mor, după cum este necesar, cu scopul de a menţine integritatea trupului, ca întreg; nu de a se proteja pe sine, în mod individual. Astfel, furnicile întruchipează capacitatea de a aşeza binele comunităţii, dincolo de interesele personale, precum şi capacitatea de a se pune pe sine, cu abnegaţie, în slujba întregului.

Furnicile şi albinele pot constitui o sursă de inspiraţie, pentru a ne recunoaşte şi asuma înzestrările; de asemenea, pentru a ne valorifica darurile înnăscute, în beneficiul întregii omeniri, oricare ar fi serviciul prestat: impulsionarea conştiinţei ecologice, hrănirea celor flămânzi sau creşterea unui orfan. Fiecare dintre noi posedă anumite talente, atât daruri înnăscute, cât şi deprinderi. Prin valorificarea acestor înzestrări, în beneficiul Întregului, pentru o lume mai bună şi mai fericită, în lumina cunoaşterii că suntem, cu toţii, părţi constitutive ale unui organism vast, noi onorăm şi traducem în viaţă, în mod conştient, înţelepciunea furnicilor şi albinelor.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 000000012am 021000000am, AM12000000Vineri în Lumea animalelor

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: