RSS

Eckhart Tolle 12

04 sept.

emotions
•       Emotia? Este reactia corpului la propria minte. Despre emotii ce ne puteti spune? Eu sunt prins in emotiile mele, mai mult decat sunt prins in mintea mea. – Mintea, in acceptiunea in care folosesc acest cuvant, nu este numai gandire. Ea include emotiile tale, cat si toate emotiile mentale inconstiente ale tiparelor reactive. Emotia se naste in locul in care mintea si corpul se intalnesc. Este reactia corpului la mintea ta, sau s-ar putea spune – o reflexie a mintii tale in corp. De exemplu: un gand de atac sau un gand ostil va crea o energie in trupul vostru, careia noi ii zicem – manie. Atunci corpul este gata sa lupte.

•       Gandul de care va simtiti agresat, fizic si psihic, il face pe corp sa se contracte, si aceasta este partea fizica a ceea ce noi numim – frica. Cercetarile au aratat ca emotiile puternice cauzeaza chiar schimbari in biochimia lui. Aceste schimbari reprezinta aspectul  fizic sau material al emotiei.

•       Desigur, de obicei nu sunteti constienti de toate tiparele voastre de gandire, si totusi numai privindu-va emotiile puteti sa atingeti starea de trezire!

•       Cu cat te identifici mai mult cu gandirea ta, ceva iti va placea sau nu. Apoi vor fi JUDECATI SI INTERPRETARI, ceea ce s-ar putea spune – cu cat sunteti mai putin in prezent, IN CONSTIINTA CARE DOAR PRIVESTE, cu atat mai puternic va fi atacul energetic-emotional venit de la minte. Daca va puteti SIMTI emotiile si daca sunteti RUPTI de ele, voi le veti experimenta eventual la nivel pur fizic, ca o problema fizica sau ca un simptom. Un tipar emotional inconstient si puternic nu se mai poate manifesta atunci ca UN EVENIMENT EXTERN CARE VI SE INTAMPLA.

•       De exemplu: am observat ca in general, oamenii poarta cu ei, multa suparare, in interiorul lor, fara sa fie constienti de asta si fara sa o exprime pe fata,… chiar,…lor LE-AR PLACEA MULT SA FIE ATACATI, VERBAL SAU  FIZIC, de altcineva la fel de suparat si adeseori, aparent fara nici-un motiv . Ei emana o puternica manie pe care anumiti oameni o primesc sublimal si aceasta apoi le incita propria lor suparare latenta.

•       Dada aveti dificultati cu simtirea propriilor emotii, incepeti prin concentrarea atentiei asupra campului de energie interior, din corpul vostru. Simtiti trupul, in interiorul lui. Acest lucru va va pune in contact cu emotiile voastre.

•       Spuneti ca o emotie este reflexia mintii in corp. Dar adeseori se intampla un conflict intre cele doua: mintea spune ,,nu”, in timp ce emotia spune ,,da” sau invers. – Daca vreti cu adevarat sa va cunoasteti mintea, corpul va va da intotdeauna o oglindire sincera, asa ca PRIVITI LA EMOTIE SAU SIMTITI CUM SE DESFASOARA IN TRUPUL VOSTRU. Daca este un conflict aparut intre ele, gandirea va fi minciuna, iar emotia va fi adevarul. Nu ultimul adevar a ceea ce suntem noi, ci adevarul realtiv al starii mintii tale din acel moment.

•       Conflictul intre gandurile de suprafata si procesele mentale inconstiente este desigur ceva comun. Nu vei fi capabil sa aduci activitatea inconstienta a mintii in starea de constienta, cu ajutorul gandurilor, dar acestea vor fi intotdeauna reflectate in corp ca si emotie, si FIIND CONSTIENT DE ACEST LUCRU PUTETI DEVENI TREAZ.

•       SA URMARITI O EMOTIE in acest fel este tot atat de important ca si a asculta sau a urmari un gand. Singura diferenta este aceasta: atunci cand un gand este in capul nostru, emotia care apare odata cu el va avea o puternica componenta fizica si de aceea va fi simtita acut in tot trupul. In acel moment, LASATI EMOTIA SA FIE ACOLO, fara sa va mai preocupati de ea, si astfel, nu veti mai putea fi controlati de ea pentru ca nu veti mai fi deloc – emotia, ci  VETI FI, CHIAR – PRIVITORUL – PREZENTA CE VEDE TOTUL. Daca practicati lucrul acesta, atunci,… tot ce este inconstient in tine, va fi adus in lumina constiintei!

•       Deci, sa ne observam emotiile este tot atat de important ca si, a ne observa gandurile ? – Da, fa-ti un obicei de a te intreba singur: ce se intampla cu mine in acest moment? Intrebarea aceasta va va duce spre directia corecta. Dar NU ANALIZATI, DOAR PRIVITI! Concentrati-va atentia in interiorul vostru! Simtiti energia acelei emotii. Daca nu este nici-o emotie prezenta, mutati-va atentia mai adanc in campul de energie al corpului vostru. ACEASTA ESTE USA SPRE FIINTA.

•       O emotie reprezinta de obicei un tipar amplificat si energizat si datorita atacului energetic, puternic al ei, nu este chiar atat de usor sa fii prezent si sa fii capabil sa o urmaresti. Te va coplesi si de obicei, te va invinge. Si asta PANA CAND, VA FI SUFICIENTA PREZENTA IN TINE. Iar daca esti impins intr-o identificare inconstienta cu emotia, prin furarea atentiei de pe prezenta, ceea ce se intampla in mod obisnuit, atunci emotia devine temporar ,,tu insuti”.Emotia esti ,,tu”!

•       Adeseori apare un cerc vicios intre gandirea ta si emotie. Ele, amandoua, se hranesc una pe alta. Tiparul de gandire creeaza o reflexie magnifica a sa in forma unei emotii, iar apoi frecventa de vibratie a emotiei hraneste in continuare tiparul gandului original. STARUIND MENTAL asupra situatiei, evenimentului, sau persoanei care este perceputa ca si cauza a emotiei, gandul hraneste cu energie emotia care apoi la randul ei energizeaza tiparul de gandire, si asa mai departe. De fapt, toate emotiile sunt variante modificate ale uneia singure si primordiale – emotia nediferentiata care isi are originea in PIERDEREA CONSTIINTEI a cine sunteti voi in spatele numelui si formei. Datorita naturii sale nediferentiate, este greu sa-i gasesti si sa-i dai un nume, care sa poata sa descrie precis aceasta emotie. ,,Frica” ar parea ca este mai apropiat ca termen, dar este departe de STAREA CONTINUA DE AMENINTARE, pentru ca aceasta stare mai include in ea si un  sens adanc de lipsa si de incomplet. Mai bine am folosi un termen ce este nediferentiat, la fel ca o emotie de baza si sa-i spunem – durere.

•       Una din sarcinile principale ale mintii este sa lupte sau sa anuleze aceasta durere emotionala, care este de fapt unul din motivele activitatii ei neincetate. Dar tot ce poate ea sa faca este doar sa o acopere temporar. Da fapt, cu cat lupta ea mai puternic sa inlature durerea, cu atat durerea devine mai mare! Mintea nu va putea gasi niciodata solutia si nici NU POATE SA VA PERMITA SA O GASITI VREODATA, singuri, pentru ca ea insasi este o parte a ,,problemei”!

•       Imaginati-va un sef de politie incercand sa gaseasca un infractor cand de fapt infractorul este chiar seful politiei. Nu veti putea fi liberi de durere, pana cand nu veti inceta sa va mai derivati sentimentul de sine din identificarea cu mintea, ceea ce este egoul. Mintea  cade atunci si isi va pierde puterea asupra voastra, cand va rupeti de ea,… DEZVALUIND ASTFEL FIINTA CARE ESTI IN REALITATE – NATURA TA ADEVARATA!

•       Ce se intampla cu emotiile pozitive ca dragostea si bucuria? – Ele sunt inseparabile de starea ta naturala, de conectare interioara cu Fiinta. Momentele de dragoste si bucurie sau clipele de pace adanca sunt posibile ORICAND APARE O PAUZA in curgerea gandului. Pentru majoritatea oamenilor, asemenea SPATII LIBERE apar rareori si numai accidental, atunci cand mintea cedeaza si ramane ,,fara grai”. Uneori este conectata cu forta la marea Frumusete, printr-un efort fizic extrem, sau chiar un mare pericol. Deodata te trezesti in linistea interioara. SI IN ACEASTA STARE DE PACE ADANCA SE AFLA TOATA FERICIREA – SUBTILA DAR INTENSA –  ACEASTA  ESTE IUBIREA – INTREAGA! –… DUMNEZEU!

•       De obicei asemenea momente sunt de scurta durata, dupa care mintea repede isi reia activitatea ,,de facut zgomot”, careia noi ii spunem – gandire. Iubirea, bucuria si pacea nu poate inflori pana cand nu te-ai eliberat TU SINGUR de DOMINATIA MINTII. Dar ele nu sunt ceea ce am numit noi ca fiind emotile. Ele sunt mai presus de emotii, la un nivel mult mai adanc. Asa ca este nevoie SA DEVENITI COMPLET CONSTIENTI  DE EMOTIILE VOASTRE si sa fiti capabili SA LE SIMTITI inainte sa puteti ajunge la acelea care sunt mai presus de fire. Emotia inseamna literar – turbulenta. Cuvantul vine din latinescul ,,emovere” ce inseamna – a tulbura.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 00000009am 055000000am, AM9000000Joi în Sfaturi de Eckhart Tolle

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: