RSS

S-a descoperit motivul care determină adolscenţii să fumeze şi să consume alcool

05 aug.

delicventa_10781500

Un studiu american, apărut în Personality ans Psychology dezvăluie faptul că jocurile video violente duc la creşterea riscului de delincvenţă şi alte comportamente negative, cum ar fi fumatul şi consumul de alcool la adolescenţi.

Aceste jocuri, destinate adulţilor, par a influenţa ideea pe care tinerii şi-o fac despre ei, ceea ce poate afecta conduita lor în lumea reală, precizează cercetători de la Darmouth College, unversitate din New Hampshire (nord-estul Statelor Unite). Un studiu precedent, realizat în aceeaşi universitate în 2012, arătase deja că asemenea jocuri video îi pot face pe adolescenţi să fie mai imprudenţi la volan.

Până acum însă ‘studiile despre influenţa jocurilor video asupra tinerilor s-au concentrat mai ales pe efectele lor în privinţa agresivităţii şi a comportamentelor violente’, spune James Sargent, profesor de pediatrie la Darmouth College, co-autor al cercetării.

Potrivit lui, ‘acest studiu este important pentru că este primul care sugerează că jocurile video violente i-ar putea face pe adolescenţi nu numai să aibă comportamente violente, ci să îi îndemne şi să fumeze şi să consume alcool, să se comporte riscant din punct de vedere sexual şi la volan’. De fapt, tinerii care joacă aceste jocuri video riscă să se identifice cu protagoniştii lor asociali, afirmă Jay Hull de la departamentul de psihologie şi studiu al creierului de la Darmouth College, principalul autor al studiului.

‘Suntem ceea ce pretindem că suntem şi de aceea trebuie să fim atenţi la ce pretindem că suntem’, adaugă el.

Autorii au efectuat studiul pe circa 5.000 de adolescenţi americani selectaţi la întâmplare, care au răspuns la o serie de întrebări la telefon, într-o perioadă de patru ani. Au fost luaţi în considerare o serie de factori, printre care jocul a trei jocuri violente care promovează riscul (‘Grand Theft Auto’, ‘Manhunt’ şi ‘Spiderman’).

Cercetătorii au constatat că asemenea jocuri se asociază cu un vast evantai de comportamente riscante la tineri. Ei susţin că acest lucru s-ar explica parţial prin schimbarea de personalitate, de atitudini şi de valori implicată de aceste jocuri, care îi fac pe adolescenţi mai rebeli şi mai dornici de risc.

Efectele sunt similare la băieţi şi fete, fiind mai pronunţate la cei care petrec mai mult timp jucând astfel de jocuri, îndeosebi cu protagonişti asociali, încheie AFP.

Sursa: http://www.obiectiv.info/

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 00000008pm 003000000pm, PM8000000Marți în Think about!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: