RSS

Muladhara Chakra

01 apr.

index

Localizare – la baza coloanei vertebrale, in zona dintre anus si sex
Reprezentare simbolica – o floare de lotus cu 4 petale (4 nadi-uri sau canale energetice)
Reprezinta – constiinta obiectiva, priza asupra constiintei concrete terestre, fizice
Functia psihica controlata – vointa de a supravietui, controleaza instinctul de conservare, starea de siguranta launtrica, increderea in sine la nivel fizic, dorinta de acumulari materiale, profesia sau meseria aleasa, sentimentul de stabilitate, apartenenta la grup si identitatea de grup (familiala)
Temeri esentiale – Teama de supravietuirea fizica, abandonarea de catre grup sau pierderea ordinii fizice, teama de a fi atacat sau agresat
Reactii specifice in cazul perturbarii energetice – fuga sau frica
Elementul cu care ne pune in rezonanta – energiile subtile ale pamantului
Organ de simt – nasul
Simt – mirosul
Culoarea specifica – galben-argilos

Grupul te invata supravietuirea

La nivelul primei chakra invatam ca apartinem unei comunitati, ca suntem intr-o stransa legatura cu aceasta. In plan fizic, se exprima prin sentimente precum: stabilitate, siguranta, supravietuire, conservare. Atunci cand ne nastem, viata noastra depinde de grupul de apartenenta, de familie. A fi parte integranta din grup este, la acest nivel, o necesitate esentiala a noastra, pentru ca nevoile fundamentale de supravietuire (hrana, adapost, imbracaminte) sunt oferite de catre grup. Aici, exista o anumita dificultate de a interpreta intr-un mod simbolic sau de a percepe adevarata semnificatie a evenimentelor vietii noastre.

In general, fiinta umana nu se manifesta de la inceput ca o fiinta constienta, cu vointa proprie. Acest simt al identitatii se dezvolta mai tarziu, in etape, de la copilarie pana la maturitate. Viata incepe prin apartenenta la constiinta unui anumit grup de la care asimilam un sistem de valori, transmis din generatie in generatie, dar de la care preluam, de asemenea, si prejudecatile, temerile si slabiciunile. Interactiunea cu un grup ne invata sa impartasim experientele noastre cu ceilalti.

Animalul simbolic al centrului subtil de forta Muladhara Chakra este elefantul.

Toate sunt una

Acest ghid al comportamentului se afla la baza procesului educational al copiilor in primii lor ani de viata, conducand la aparitia sentimentului de apartenenta.

Grupul de apartenenta ne ofera primele lectii de viata. El ne prezinta lumea ca fiind sigura sau periculoasa, bogata sau saraca, educata sau nestiutoare, un loc din care sa iei sau un loc in care sa daruiesti. Si tot grupul este cel care ne ofera primele informatii cu privire la realitatea insasi. Mostenim de la grupul nostru atitudinea sa fata de alte grupuri etnice, rasiale si religioase, precum si un sistem de credinte care sunt o imbinare de adevar si fictiune. Multe dintre aceste credinte au o valoare autentica, dar altele tin mai mult de separarea unui grup de altul, de violarea adevarului fundamental al acestui nivel: „Toate sunt Una”. Procesul dezvoltarii spirituale ne provoaca sa retinem din influentele de grup doar pe cele pozitive, benefice si sa renuntam la cele opuse. Forta noastra spirituala creste atunci cand devenim capabili sa vedem dincolo de contradictiile inerente invataturilor de grup si sa atingem un nivel mai profund al adevarului. De fiecare data cand facem un pas catre constiinta simbolica, aducem o influenta pozitiva sistemelor noastre energetice si biologice. Si de asemenea si sistemelor globale.

Divinitatile corespunzatoare acestui centru de forta sunt Brahma si Dakini.

Ai forta alegerii

Fiecare dintre credintele de grup directioneaza o anumita cantitate a energiei noastre intr-un act de creatie si are astfel o consecinta directa asupra noastra. Cand impartasim o convingere cu alte grupuri, participam la evenimentele fizice si energetice create de aceste grupuri. Aceasta este expresia simbolica si creatoare a adevarului sacru al acestui nivel: „Toate sunt Una”. Partea negativa este ca individualitatile implicate intr-un grup negativ de actiune rareori accepta responsabilitatea si rolul lor personal in actiune. Legile nescrise ale grupului sustin ca liderii accepta responsabilitatea, nu cei care il urmeaza.

Data fiind aceasta putere a credintelor, fie bune ,fie rele, este dificil sa fim mereu in armonie cu grupul. Suntem invatati sa facem acele alegeri care au asentimentul grupului, sa-i adoptam manierele sale sociale, atitudinile. Simbolic, aceasta adaptare reflecta unirea vointei individuale cu vointa de grup. Este un sentiment puternic de a apartine unei familii sau unui grup in care exista o deplina armonie la nivel fizic, emotional si spiritual. O asemenea unire ne confera putere – atata vreme cat continuam sa facem alegeri consonante cu ale grupului.

In acelasi timp noi avem in interior o profunda dorinta de a explora propriile noastre abilitati creatoare, de a ne dezvolta forta noastra individuala. Aceasta dorinta se afla in spatele tuturor demersurilor noastre pentru a deveni „constienti”. Calatoria umana universala spre desavarsire presupune sa devenim constienti de puterea noastra si sa aflam modul de a folosi aceasta putere. A deveni constient de responsabilitatea ce se ascunde in puterea alegerii reprezinta esenta acestei calatorii.

Privind din acest punct de vedere, evaluarea credintelor noastre personale si separarea acelora care nu ne mai sustin in dezvoltarea noastra spirituala este o provocare extrema, adeseori dureroasa. Transformarea este natura vietii; transformarea exterioara si interioara se mentine constant. Transformarea interioara presupune renuntarea la unele credinte si intarirea altora. Primele convingeri pe care trebuie sa le analizam sunt cele de grup – ele s-au format la inceput si sunt fundamentale; cresterea noastra spirituala urmeaza structura sistemului nostru energetic.

Evolutia spirituala ne provoaca sa retinem din influentele de grup doar pe cele pozitive, benefice si sa renuntam la cele opuse.

Evaluarea convingerilor noastre este o necesitate spirituala si biologica. Momentele de criza ale vietii noastre subliniaza ca avem nevoie sa ne eliberam de acele credinte care nu ne mai sustin in dezvoltarea noastra spirituala. Aceste puncte in care noi trebuie sa alegem intre a evolua si a stagna sunt cele mai mari incercari ale noastre. Fiecare noua rascruce inseamna a intra intr-un nou ciclu al schimbarii, iar schimbarea inseamna inevitabil parasirea a ceea ce este familiar, cunoscut si indreptarea catre o noua etapa a vietii. Majoritatea oamenilor raman blocati intre doua lumi; una de care au nevoie sa se elibereze si alta in care le este teama sa paseasca. Noi vrem sa devenim mai constienti, dar in acelasi timp ne este teama de aceasta pentru ca presupune sa devenim responsabili pentru noi insine – in ceea ce priveste sanatatea, cariera, atitudinile si gandurile noastre. O data ce acceptam aceasta, chiar doar intr-unul dintre aceste domenii – nu vom mai putea evita niciodata consecintele alegerilor noastre personale.

Dincolo de legea junglei

Predominanta energetica dizarmonioasa la acest nivel este semnul unei excesive preocupari de a nu fi raniti de ceilalti. Respectivei fiinte ii este mai mereu teama sa nu fie cumva atacata sau, dimpotriva, are o puternica tendinta de a-i ataca pe ceilalti, in acelasi mod, in functie de polaritatea pe care se manifesta echilibrul. Teama implicata aici este cel mai adesea o teama intensa, irationala, de tipul aceleia asociata rolurilor de vanator si vanat.

Societatile primitive, preocupate mai ales de vanatoare si in care pe primul loc se impune nevoia esentiala de supravietuire in mediul lor natural, in care domneste „legea junglei” sau altfel spus a supravietuirii celui mai apt, reflecta predominanta energizarii unilaterale a lui Muladhara Chakra. De asemenea, aceasta energizare este reflectata de toate situatiile sociale in care legea si ordinea sunt temporar suspendate sau distruse ori, dimpotriva, sunt aplicate intr-un mod excesiv si rigid.

sursa: www.luxsublima.ro

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 00000004am 027000000am, AM4000000Marți în Cele sapte roti ale destinului

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: