RSS

Manipura Chakra

01 apr.

leul-si-puii_d98ddff2f71fd9

Localizare – Al treilea centru energetic, numit MANIPURA, are ca zona de proiectie in corpul fizic zona plexului solar.
Reprezinta – constiinta expansiva, vointa de putere.
Reprezentare simbolica – constiinta pasionala si dinamismul.
La nivel psihic – controleaza vointa, ego-ul, individualitatea, expansivitatea, puterea, stapanirea de sine (autocontrolul), inteligenta practica.
La nivel fizic – coordoneaza procesele digestiei si activitatea organelor situate in zona abdominala.
Reactii specifice in cazul perturbarii energetice – Persoana in care predomina dizarmonios energiile lui Manipura Chakra se va lupta din rasputeri pentru putere personala si recunoasterea drepturilor sale chiar in detrimentul altor oameni.
Elementul cu care ne pune in rezonanta – energiile subtile ale focului
Organ de simt – ochii
Simt – vazul
Cel care se concentreaza intens si mediteaza profund asupra acestei chakra dobandeste capacitatea de a descoperi comori ascunse. Marele yoghin Swami Shivananda afirma ca „aceasta fiinta nu va fi atinsa de nici o boala. Ea nu se va teme absolut deloc de foc. Chiar daca sta in foc, ea nu este afectata si nu moare; niciodata nu are vreo teama de moarte; vointa si puterea sa sunt uluitoare.”Puterea ta de stapanire asupra lumii in care te manifesti este atat de mare pe cat de mare este puterea ta de a te stapani pe tine insuti

Dupa cum am vazut in numerele anterioare, primul centru subtil de forta al flintei umane (Muladhara Chakra) este dominat de activitatea de autoconservare si de prevenire a anihilarii fizice. Al doilea centru de forta (Swadhisthana Chakra) este asociat sferei de traire sexuala; in sens larg, este centrul perpetuarii si mentinerii speciei. Al treilea centru de forta (Manipura Chakra) este asociat comportamentului efectiv si dominator al individului, care ii va permite sa devina expansiv si sa-si rezolve nevoile personale: imbracaminte, adapost, asigurarea si digerarea hranei. Ideea principala corespunzatoare celei de-a treia chakra este „Respecta-te pe tine insuti”. Energiile ce se manifesta la acest nivel sunt orientate catre a ne ajuta sa ne intelegem mai bine propria noastra individualitate si modul nostru specific, armonios de manifestare.

Cea mai mare provocare: tu insuti!

Angrenati pe calea desavarsirii spirituale, suntem nevoiti sa facem fata tuturor problemelor cu care ne confruntam in viata de zi cu zi, in situatii ce sunt de natura sa ne dezvaluie puterea sau slabiciunea interioara. Lectia principala a evolutiei la nivelul trei este crearea unei individualitati puternice, a unei identitati aparte fata de identitatea de grup.

Acest al treilea centru este miezul magnetic al personalitatii. El este in corelatie cu energia subtila a focului. Atunci cand acest foc subtil intern este armonios, echilibrat, el favorizeaza dezvoltarea unor calitati, cum ar fi: increderea in fortele proprii, sanatate perfecta, dinamism, spirit de aventura, vointa, asimilarea corecta a hranei, un inalt nivel energetic, precum si puterea de a lucra mult, fara a obosi repede. Cand Manipura Chakra este preponderent energizata, fiinta dobandeste capacitatea de a fi spontan, fara efort, extraordinar de dinamica si capabila sa conduca grupuri mari de oameni. In momentul in care acest foc subtil intern este perturbat, apar sentimente de irascibilitate, impulsivitate, iritabilitate, iar conflictele care rezulta de aici conduc catre preocuparea exacerbata de a controla si de a exercita puterea de dominatie asupra altor persoane. In cazul unei predominante receptive, yin a activarii lui Manipura Chakra, fiinta in cauza va fi supusa, versatila si lasa. Dar fie ca este vorba de un dezechilibru de tip yin sau yang (de lasitate sau de dominare), ambele atitudini au la baza teama omului de a fi el insusi.

Adevaratul succes? Lectiile intelese de viata

Intelegerea propriei noastre persoane si acceptarea acesteia, legatura pe care o formam cu noi insine, este una dintre cele mai dificile provocari spirituale ale fiintei umane. In mod obisnuit, noi ne directionam puterea de decizie in mainile cuiva mai puternic, pe care il lasam sa aleaga pentru noi. Ceea ce avem de invatat este sa ne acceptam in intregime asa cum suntem si sa luam deciziile cele mai potrivite. Cu fiecare alegere pe care o facem capatam o mai mare si mai puternica priza de constiinta asupra propriei fiinte, in acest fel, dobandind, amplificand si invatand sa avem incredere in noi insine.

Invata sa alegi, invata sa crezi

In timp ce noi ne masuram succesul in termenii realizarilor materiale, universul ne masoara succesul prin cat de mult am invatat de la viata. A fi matur din punct de vedere spiritual nu inseamna „a sta in banca ta”, intr-o atitudine pasiva, ci a actiona, a-ti asuma riscuri, ghidat de o intuitie superioara. In aceasta directie, exista un dicton care afirma: „Navigator ratat nu e cel care se scufunda, ci cel care ramane la tarm”. In momentul in care capatam credinta ferma ca idealurile noastre sunt realizabile, transformarea incepe cu adevarat pentru noi.

Dezvoltarea respectului de sine necesita un act de revolutie interioara, moment in care incepem sa ne separam de mentalitatea grupului si sa ne stabilim propriul sens al sigurantei de sine. Actul de a ne gasi propria voce interioara este semnificativ in plan spiritual. Maturitatea spirituala reprezinta adevarul si curajul necesar pentru a ne exprima si pentru a ne mentine ideile. Invatand sa ne respectam si sa ne sustinem propriile valori, in mod gradat inlocuim influentele mentalitatatii grupului cu ghidarea interioara. O data ce acest proces a inceput, urmatorul pas ce va aparea in mod natural este introspectia adanca a propriei fiinte.

Deseori, o autoanaliza sincera ne poate conduce la dorinta de a ne focaliza mult mai bine asupra relatiei noastre cu Dumnezeu si asupra scopurilor propuse in viata.

Individualitatea reprezinta caracterul global sau ansamblul de caractere si aspecte specifice, prin intermediul carora o anumita fiinta umana se distinge in mod evident de altele. Orice fiinta umana vie este o individualitate ce vibreaza la unison, intr-o maniera caracteristica, cu anumite energii subtile din Macrocosmos. Macrocosmosul fiecarei fiinte umane prezinta o individualitate aparte, deoarece reflecta si manifesta prin rezonanta numai anumite aspecte si energii din Macrocosmos (celelalte existand in stare latenta in microcosmosul acelei fiinte, dar ele putand fi deja active si dinamizate diferit in microcosmosul altor fiinte). Individualitatea este deci caracteristica sau ansamblul de caracteristici ale unui individ uman care difera in mod specific de un altul nu numai in mod numeric, ci mai ales prin caracteristicile si constitutia sa. Individualitatea exprima originalitatea si particularitatile unei anumite fiinte umane. Pentru yoghini, individualitatea unei fiinte umane pune in evidenta anumite procese intense, predominante de rezonanta si combinarea inefabila a energiilor (destul de puternice) vehiculate care fac ca acea fiinta umana sa aiba ceva aparte. Procesul de individualizare in cazul fiintei umane se produce prin angrenarea predominanta a anumitor rezonante cu energii subtile din Univers, rezonanta instantanee ce se produce in cazul comportamentelor, gandurilor si activitatilor sale, prin reactivarea perseverenta a anumitor trairi, prin cristalizarea si mentinerea nemodificata a stilului sau caracteristic in tot ceea ce face. In practica yoga, individualizarea semnifica adaptarea influentelor benefice si a metodelor yoghine traditionale la specificul si cerintele individuale ale fiecarui practicant. In yoga autentica se urmareste inca de la inceput trezirea, sprijinirea si amplificarea insusirilor benefice, pozitive (care vor determina rezonante puternice cu energii subtile, sublime din Univers) in vederea anihilarii gradate si a eliminarii caracteristicilor negative. Procedand astfel cu consecventa se faciliteaza dezvoltarea armonioasa a fiintei umane si se accelereaza evolutia spirituala.

Faimosul medic Henri Durville, in studiul sau consacrat succesului, a indicat o serie de afirmatii sugestive, in directia amplificarii optimismului si a increderii in sine. Pentru a folosi cat mai bine aceste afirmatii, este indicat sa le scrieti pe o foaie de hartie suficient de mare, cu o culoare adecvata. Agata-ti acest afis deasupra biroului sau intr-un loc pe care il priviti des. In fiecare zi, de cel putin doua ori, cititi-l incet, cu atentie, in special dimineata si seara. Urmariti cat mai des sa va imaginati si sa simtiti launtric cum evoluati, pastrand cat mai des in voi insiva atitudinea descrisa:

„Am deplina incredere in mine insumi/insami. Urmez exemplul celor care reusesc. Merit din plin sa obtin succes si sa fiu bucuros/bucuroasa. Vreau sa-mi joc cu curaj rolul corespunzator menirii mele in mod activ. Sunt sigur(a) ca voi ajunge la telul urmarit de mine. Vreau si castig victoria si, pentru a invinge, voi incepe printr-o victorie asupra mea insumi/insami. Pentru a-mi juca cu devotament rolul meu, iau in totalitate atitudinea celui/celei care reuseste. In picioare, constienti(a) de forta gigantica, benefica a Universului, care ma sustine si se manifesta prin mine, sunt gata de actiune. Las sa se manifeste energiile cosmice ca un flux neintrerupt prin mine. Plin(a) de euforie imi ridic capul. imi umplu plamanii cu aer proaspat si asimilez in intreaga mea fiinta energiile cosmice benefice care vor face din mine un alt om mult mai bun, un om superior.

Cred din ce in ce mai mult ca pot si ating succesul in ceea ce imi propun in sens pozitiv. Privirea mea este mai cutezatoare, vorbirea mea este mai calda, plina de dragoste, mai convingatoare. Mersul meu este mai ferm si mai sigur. Vreau si exprim cat mai des prin surasul si prin privirea mea o forta beatifica, ce inspira incredere, dragoste si simpatie.”

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 00000004am 035000000am, AM4000000Marți în Cele sapte roti ale destinului

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: