RSS

Câinii pot citi emoţiile de pe feţele oamenilor

23 apr.

caine

Oamenii de ştinţă susţin că singurele animale capabile să citească sentimentele de pe chipul
uman, sunt câinii, fapt care a şi cimentat strânsa relaţie născută între cei doi.
Rezultatele cercetării sugerează că prietenii pot observa dintr-o privire dacă suntem fericiţi, trişti, mulţumiţi sau supăraţi. Când un om priveşte chipul unui semen, ochii lui tind să ţintească partea dreaptă a celuilalt. Această tendinţă de a fi mai puţin atenţi la partea stângă a unei feţe umane apare numai atunci când privirile se întâlnesc şi nu este valabilă atunci când ne uităm la un animal sau obiecte neînsufleţite.
Specialiştii explică acest lucru prin faptul că partea dreaptă a feţei umane exprimă mai bine starea emoţională.
Cercetătorii de la Universitatea din Lincoln au demonstrat acum că nu suntem singura specie care procedează aşa, câinii de companie adoptă aceeaşi metodă când se uită la oameni. Până acum, nu este cunoscut nici un alt animal cu un asemenea comportament.
O echipă de cercetători condusă de Dr. Kun Guo a testat un grup de 17 câini cărora le-a arătat imagini reprezentând oameni, câini, maimuţe şi obiecte neînsufleţite.
Filmul ochilor câinilor şi mişcarea capului lor probează o puternică preferinţă de a evita partea stângă a chipurilor umane faţă de celelalte imagini prezentate.
Dr. Guo declară în revista New Scientist că în miile de generaţii asociate oamenilor, câinii şi-au adaptat acest simţ odată cu modificările suferite de specia noastră.
Studii recente arată că partea dreaptă a feţei noastre poate exprima mai intens şi mai precis o emoţie, inclusiv furia. Surprinzător este că în momentul în care câinilor le-au fost arătate fotografii cu susul în jos, aceştia au privit tot partea dreaptă a feţei, nefiind păcăliţi de inversarea imaginii. În schimb oamenii se lasă înşelaţi de această strategie.
Sursa: http://www.privireinviitor.ro/

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 00000004am 053000000am, AM4000000Marți în Lumea animalelor

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: