RSS

Efect placebo – efect nocebo

07 apr.

Este incredibil cât de mult poate fi influenţat subconştientul nostru de forţa sugestiei ! Si intrucât mintea subconştientă este cea care controlează corpul nostru şi intreaga viaţă, prin intermediul sugestiei putem avea parte de o mulţime de intâmplări – unele plăcute, altele extreme de neplăcute.
Multă lume a auzit de efectul placebo. In cadrul unui experiment medical, ţi se dă un medicament despre care ţi se spune că este foarte eficient – de pildă ca pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testează medicamentul, aproximativ 50 constată intr-adevăr că au scăpat de durerea
de stomac. Dar – surpriză ! Aşa-zisul medicament este de fapt o bobiţă de zahăr acoperită de un inveliş albastru. El nu conţine nimic altceva decât zahăr. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari ?
Forţa sugestiei. Li s-a spus că se vor face bine, au fost convinşi că sevor face bine şi s-au făcut bine. In fapt, subconştientul lor a fost convins de eficienţa medicamentului şi a dat organismului comenzilenecesare pentru a se face bine.Tot ceea ce mintea noastră crede, poate realiza.
Mult mai puţini au auzit de “efectul nocebo”. In cadrul unui experiment similar, ţi se dă o pastilă despre care eşti avertizat că iţi va face rău – de pildă crampe stomacale. De data aceasta, numărul celor ce se plâng de dureri la stomac este insă de 90! Evident era aceeaşi pastilă inofensivă de zahăr. Se constată insă că forţa sugestiei negative este mult mai maredecât a sugestiei pozitive.
Lucrul acesta trebuie să ne dea de gândit. Suntem expuşi zilnic, oră de oră, unei adevărate avalanşe de mesaje negative, in primul rând prin presă. Inundaţii, cutremure, avioane prăbuşite, crime, violuri, preţuri care cresc, bârfe răutăcioase ale colegilor, accidente de maşină; etc, etc.
Aceste mesaje cu puternică valoare emoţională lucrează fără să ne dăm seama asupra subconştientului nostru. Iar rezultatul este că ne merge prost fără să ştim de ce. Suntem deprimaţi, ne pierdem increderea intr-o viaţă mai bună, ne aşteptăm să ni se intâmple ce e mai rău. Si, de obicei, la ce
te aştepţi, aşa se intămplă. Dăm vina pe ursită, pe guvern, pe socri, pe colegi, fără să observăm că, de fapt răul este in noi. Că l-am lăsat să pătrundă in mintea noastră ori de câte ori a vrut, fără să realizăm
cătrăim in casă cu un duşman.
Gata ! Puneţi piciorul in prag! Incepând de astăzi inchideţi uşile pentru aceşti musafiri periculoşi.
Evitaţi să mai urmăriţi jurnalele cu ştiri negative. Schimbaţi postul pe altceva. In fond aveţi 25 -30 -40 de canale prin firma de cablu. Urmăriţi emisiunile educative şi cele care să vă refacă starea optimistă.
Muzică,divertisment, comedii… Evitaţi persoanele negative, cele care permanent se vaietă, critică
şi condamnă*. Dacă aşa sunt colegii de serviciu sau, mai rău, şeful dumneavoastră, gândiţi-vă foarte serios să vă căutaţi un alt loc de muncă. Altfel, rămânând alături de ei, riscaţi să vă condamnaţi la o
viaţă de eşec şi frustrare.
*Asociaţi-vă cu persoane pozitive*, optimiste, orientate spre succes. Dacăvreţi să aveţi o viaţă de succes, trebuie să staţi căt mai mult in preajma unor oameni de succes. Invăţaţi de la ei, gândiţi ca ei, acţionaţi ca ei. Folosiţi permanent forţa sugestiei pozitive citind cărţi motivaţionale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultând casete şi CD-uri motivaţionale, participând la cursuri şi seminarii despre succes,
urmărind emisiuni radio şi Tv cu oameni de succes.
Pe scurt, folosiţi la maximum forţa sugestiei pozitive şi reduceţi la minim forţa sugestiei negative.
Preluaţi controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastră şi folosiţi-le pentru a vă atinge obiectivele.
*Vă sugerez un mic exerciţiu pe care să-l faceţi zilnic:

Timp de două săptămâni :
1) nu vă mai plângeţi de nimic, nici in sinea dumneavoastră, nici faţă de alţii
2) nu mai urmăriţi jurnalele de ştiri la televizor
3) nu ascultaţi văicărelile celor din preajmă, cereţi-le să schimbe subiectul.

Dacă aveţi răbdarea să faceţi acest exerciţiu, veţi observa că perspectiva asupra vieţii vi se va schimba.

Sursa: (mail), http://www.bistritanews.ro/

 
2 comentarii

Scris de pe 10000004am 017000000am, AM4000000Sâmbătă în Think about!

 

2 răspunsuri la „Efect placebo – efect nocebo

 1. vasilescu angela

  10000009am 051000000am, AM9000000Duminică at 8:51 am

  Buna ziua,as dori sa fac cateva sedinte de psihoterapie.Daca aveti un cabinet as dori sa-mi lasati adresa si un numar de telefon pt a va contacta.Multumesc.

   
  • psih.laura_cojocaru

   10000009pm 000000000pm, PM9000000Luni at 12:00 pm

   Buna ziua, va astept cu drag! Toate datele le gasiti in sectiunea „contact” ale acestui blog, in dreapta sus. O zi frumoasa!

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: