RSS

A 8-a treapta a intelepciunii

28 mart.


Cele mai frecvente intrebari (din public)

Intrebare:  Mi se pare aproape imposibil sa-mi schimb deprinderile. As vrea sa va intreb daca aceasta dorinta este realista. Sunt unicul om in aceasta situatie?

Raspuns : Nu sunteti singurul. Am sa va explic de ce.

Poate va amintiti – sau le-ati vazut intr-un video sau film mai recent – de clipurile care aratau calatoria pe Luna a navetei spatiale Apollo 11. Aceia dintre noi care au urmarit-o in direct au fost realmente transfigurati. Nici nu ne venea sa ne credem ochilor cand am vazut omul pasind pe Luna.

Cand credeti ca s-a consumat cea mai multa putere si energie pentru efectuarea acestei calatorii in spatiul cosmic ? Pentru deplasarea spre Luna, la o distanta de un sfert de milion de mile de Pamant ? Pentru intoarcerea pe Pamant ? Pentru zborul in jurul Lunii ? Pentru separarea si reatasarea modulelor lunare si de comanda ? Pentru desprinderea de pe Luna ?

Nu, nicidecum, nici una din aceste variante nu a fost cea adevarata. Cea mai mare putere si energie nu a fost consumata nici macar pentru toate aceste faze ale calatoriei spre Luna la un loc. Ea a fost consumata in momentele desprinderii de Pamant. In primele cateva minute ale desprinderii de Pamant – in primele mile strabatute imediat dupa desprindere – s-a consumat mai multa energie, deci combustibil, decat a fost folosit timp de cateva zile pentru a calatori o jumatate de milion de mile.

Forta gravitatiei exercitata in cele cateva minute necesare desprinderii a fost uriasa. Pentru a ajunge in spatiul cosmic a fost nevoie de o forta interna de propulsie mai mare decat atractia gravitationala si rezistenta atmosferei luate la un loc. Dar odata ce acest obiectiv a fost indeplinit, celelalte etape ale misiunii au fost realizate cu un consum de energie mult mai mic. De fapt, cand unul din astronauti a fost intrebat cata energie a fost consumata atunci cand modulul lunar s-a separat de modulul de comanda pentru a aseleniza si a inspecta solul lunar, el a raspuns : „Mai putin decat rasuflarea unui bebelus.”

Aceasta calatorie spre luna constituie o metafora elocventa care descrie efortul necesar pentru a renunta la vechile deprinderi si a-ti forma altele noi. Forta gravitationala a Pamantului poate fi comparata cu deprinderile adanc inradacinate, cu tendintele programate de mostenirea genetica, de mediu, de tendintele insuflate de parinti sau de alte personalitati importante din viata noastra. Rezistenta atmosferei Pamantului ar putea fi comparata cu contextul mai larg al culturilor sociale si organizationale carora le apartinem. Aceste doua forte sunt extrem de mari, iar vointa Dvs. interioara trebuie sa depaseasca ambele forte luate laolalta, pentru a permite desprinderea.

Dar odata ce acest lucru se intampla, veti fi uimit de libertatea pe care o veti simti. Pe durata desprinderii, astronautii au foarte putina libertate sau putere; tot ce pot ei face este sa-si indeplineasca misiunea care le-a fost atribuita. Insa, de indata ce se elibereaza de forta gravitationala a Pamantului si de rezistenta atmosferei care il inconjoara, ei traiesc o senzatie indescriptibila de libertate. Si au multe, foarte multe optiuni si alternative.

Daca va veti hotari sa porniti pe drumul gasirii Vocii Interioare (Evolutiei Spirituale) si nu veti parasi acest drum, veti dezvolta puterea acestei deprinderi noi, care va creste si va va schimba, intr-o lume contemporana extrem de complexa si plina de ocazii favorabile.

de Stephen Covey, Editura: ALLFA

Sursa: Editura ForYou

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 00000003am 003000000am, AM3000000Luni în Think about!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: