RSS

Succesul din spatele esecului

28 mai

“Esecul este o experienta capitala si fecunda”, scria Cioran in “Tratat de descompunere”. Dar, inainte sa poti aprecia beneficiile, trebuie sa depasesti senzatia de frustrare, enervarea, depresia, senzatia de vinovatie, rusinea si umilinta, angoasa si teribilul senstiment de neputinta care, toate, insotesc esecul. Afectiv sau profesional, esecul este la fel de dificil de suportat.

Un fel de doliu intern


Este o rana psihica si sufleteasca care, dupa modelul oricarei alte rani, are nevoie de timp pentru a se vindeca. Important, pentru a ajunge la beneficiile de care vorbea Cioran, este sa gasesti puterea si energia – tu cu tine, fata in fata – de a transforma durerea intr-o lectie de viata.

“Cea mai buna cale prin care poti depasi un esec este acceptarea unei perioade de doliu. Un doliu psihic”, afirma Jane Turner, psihoterapeut specializat in dezvoltarea personala si profesionala, in cartea “Cine suntem noi?”.
Prin doliu, ea intelege retragere, rezerva in manifestari, analiza interioara. „Perioada de doliu este o perioada de menajare, de protejare a propriei fiinte. Este calea pentru etalarea unui nou eu”, explica Turner.

“Doliul intern este faza care precede procesul de restauratie. Dar, atentie, nu este chiar asa de usor pe cat pare. Ideal este ca ‘esec’ sa fie un cuvant care sa-ti lipseasca din vocabular. Beneficiile trecerii printr-un esec major se vad tarziu si inseamna experienta de viata, dar drumul ‘dincolo’ de esec este greu si implica multa suferinta, dar si vointa, ambitie si exacerbarea orgoliului propriu”, afirma Jane Turner.

“Nu te feri sa spui ‘nu sunt buna de nimic’, dar nu o repeta prea des, pentru ca este posibil ca, in final, chiar sa crezi ca nu esti buna de nimic”, concluzioneaza Jane Turner.

Transforma-l intr-o experienta


Psihoterapeutul spune ca, inainte de a-ti plange de mila, sa te gandesti care sunt motivele, care este contextul si care au fost factorii favorizanti care te-au adus in fata esecului.

“Se spune despre catastrofe ca nu vin pur si simplu, ci ca sunt consecinta unei serii de elemente care contribuie la producerea lor. La fel este si in cazul unui esec. Exista o serie de factori care il determina, il provoaca, il anticipeaza. Toate aceste elemente trebuie analizate si evaluate pentu ca altfel esecul nu te va ajuta cu nimic. Daca depasesti aceasta faza, se poate spune ca ai castigat, de pe urma esecului, o experienta care te va pune la adapost, mai tarziu, in situatii asemanatoare”, spune Jane Turner.

Asuma-ti responsabilitatea esecului


Turner spune si ca trebuie sa accepti esecul ca fiind al tau. Tu l-ai creat, tu l-ai produs, asa ca trebuie sa-l suporti. Nu da vina pe altii. Indulceste etapa, intrebandu-te daca obiectivele pe care ti le-ai propus nu depaseau capacitatea si puterea ta. Analizeaza ce si unde nu a mers si incearca sa-ti raspunzi la intrebarea: Cum folosesc aceasta situatie neplacuta pentru a obtine, data viitoare, beneficii?

„Formula magica este ‘data viitoare’. Expresia trebuie folosita in pledoariile tale interioare, in analiza, in teoretizarea esecului, in autocompatimirea pe care ti-o aplici, cat mai des cu putinta. Unii ar spune ca este o banala teorie a gandirii pozitive, dar este mult mai mult decat atat. Este perspectiva spre viitor, spre momentul in care o vei putea lua de la capat”, spune Jane Turner.

Cere ajutor celor din jur


Nu toti reactionam la fel in fata esecului. Vei vedea ca ori te inchizi in sine, ori dezvolti o ambitie exagerata care, daca nu este bine controlata, te poate duce din nou in fata esecului.

“Putem depasi mai repede sau mai greu un astfel de moment si cu ajutorul celor din jur. Nu este nevoie sa primesti ajutor concret. Este posibil ca simpla lor companie sa fie suficienta”, explica Jane Turner.

Fereste-te de recidiva!


Se poate spune ca faza de soc a esecului este depasita in momentul in care gasesti resurse ca sa te mobilizezi din nou. Daca reusesti sa te autoanalizezi, daca reusesti sa te intrebi: cine sunt?, ce vreau?, cum o iau de la capat?, inseamna ca esti pe calea cea buna si procesul de vindecare este aproape finalizat.
Ideal este ca, dupa un esec, sa iti stabilesti teluri mici, pe care sa le parcurgi constiincios si de al caror succes sa te bucuri insutit. Dovedeste prudenta, pentru ca ar fi foarte neplacut, pentru tine si pentru psihicul tau, sa fii nevoita sa treci printr-o noua incercare. Adica nu te inscrie la Olimpiada, dar castiga mica competitie a competentei la tine la serviciu, in departamentul tau. Nu incerca sa-l cuceresti pe Fat-Frumos, dar bucura-te de o cina cu amicul banal cunoscut la o petrecere.

articol primit pe mail

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 00000005pm 037000000pm, PM5000000Vineri în Think about!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: